DOLAR 32,5575
EURO 34,9339
ALTIN 2.440,45
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 26°C

TURİZM SEKTÖRÜ HERŞEYE RAĞMEN DİMDİK AYAKTA

Pandeminin en ağır darbeyi vurduğu Turizm sektörünü bu kez alevler sardı. Antaya’da oteller Ağustos rezervasyonlarının yüzde 30’unu kaybetti. Üstüne Almanya Türkiye’yi kırmızı listeye aldı. Türkiye Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Alanya Şube Başkanı ve Özkaymak İncekum Hotel Genel Müdürü Hidayet Gökçen onca olumsuzluğa rağmen turizm sektörü halen dimdik ayakta dedi.

A+
A-

AĞUSTOSTA YÜZDE 30 KAYIP

Ülke olarak yüreklerimizi yakan yangınların turizm tesislerine ulaşmamış olmasının tek tesellileri olduğunu kaydeden TUROYD Alanya Şube Başkanı Hidayet Gökçen, “ Bu doğal afetler sırasında tek sevincimiz alevlerin otellere ulaşmadan söndürülmesi için devletimizin tüm kurumlarıyla verdiği mücadele. Fakat yangınların sektöre olumsuz etkileri oluştu. Bölgedeki yangın haberleri neticesinde endişeye kapılan bazı tatilciler rezervasyonlarını ileri bir tarihe ertelediler. Bazıları ise başka destinasyonlara kaydırdılar. Özellikle ağustos rezervasyonlarında yüzde 30’lara varan düşüşler yaşadık” dedi.

ARA REKLAM ALANI

‘ALMANYA’NIN ALDIĞI KARAR POLİTİK’

Türkiye’nin pandemi başladığı andan itibaren ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ prosedürlerini en iyi uygulayan ülke olmasına rağmen Almanya’nın Türkiye’yi kırmızı listeye almasının politik bir karar olduğunu belirten TUROYD Alanya Şube Başkanı Hidayet Gökçen,“ Otellerimiz gerçekten pandemiye rağmen misafir ağırlayabilmek için tüm koşulları harfiyen yerine getiriyorlar. Sezon başında Rusya’dan gelen ekibin incelemeleri neticesinde bunu gördük. Bugün Rusya ana partnerimiz olarak devam ediyor. Rusya ile kurulan iyi ilişkiler ve Rusya’nın bize verdiği destek  sayesinde  sezonun ekim sonuna kadar devam edeceğini düşünüyorum.. Güvenli Turizm Sertifikasyonunu en iyi uygulayan ülkelerden biri olmamıza rağmen Almanya’nın bizi kırmızı listeye almasının Yunanistan’ı desteklemek için alınmış politik bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘HERŞEYE RAĞMEN AYAKTAYIZ’

2020 ve 2021 yıllarında pandemiye rağmen turizm sektörünün dimdik ayakta, ülke ekonomisine istihdam ve döviz kazandırmaya devam ettiğini kaydeden Gökçen, “ Biz turizmcilerin devletimizden talebi turizm sektörü acil eylem planı ve istihdam desteklerinin en azından pandemi sona erene kadar  devam etmesi” olduğunu söyledi.

‘ÇALIŞANIN SEKTÖRE BAKIŞI DEĞİŞTİ’

Turizm sektöründe kalifiye personel sorununun devam ettiğini kaydeden Hidayet Gökçen son yıllarda sektörün yaşadığı sıkıntılar maalesef çalışanın turizme bakış açısını değiştirdiğini söyledi. Gökçen: “Kalifiye personel bulmakta tabi ki zorlanıyoruz. Haziran ayı sonunda KÇÖ de sona erdi. Turizm çalışanlarının devletimiz tarafından desteklenmeye devam edilmesini istiyoruz. Son yıllarda sektörün yaşadığı sıkıntılar maalesef çalışanın turizme bakış açısını değiştiriyor. Turizm çalışanları haklı olarak 12 ay istihdam edildikleri sektörleri tercih ediyorlar. Bu durum ise turizm sektörünün kalifiye personel bulmasını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

‘2022 BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR’

TUROYD Alanya Şube Başkanı ve Özkaymak İncekum Otel Genel Müdürü Hidayet Gökçen bugünkü gelişmeler ve veriler ışığında 2022 yılı için değerlendirme yapmanın çok erken olduğunu söyledi Gökçen, “2022 belirsizliğini koruyor. Fakat 2020 ve 2021 yıllarında bizi destekleyen ana partnerlerimiz Rusya, Ukrayna en önemlisi de iç pazarımızı biraz daha şekillendirerek 2022 ye umutla bakabiliriz. Alanya özelinde özellikle iç pazarımızı daha fazla mutlu edecek yeni gelişmeler ve aksiyonlarla sürdürülebilir bir turizm sezonu yakalamak mümkündedi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.