DOLAR 32,5304
EURO 34,9073
ALTIN 2.444,05
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Açık
Antalya
26°C
Açık
Pts 28°C
Sal 25°C
Çar 24°C
Per 27°C

KITUYAD’tan SEZON DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

A+
A-

ARA REKLAM ALANI

Kısa Adı KITUYAD olan, Kızılağaç Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Üyeleri;  dernek Onursal Başkanı Zekai Aydın’ın ev sahipliği ve Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ergin’in Daveti ile sezonun değerlendirilmesi, 2024 sezonundan beklentiler ve sezonda yaşanan olumsuzlukların yeni sezonda yaşanmaması için alınacak önlemler konusunu görüşmek üzere bir araya geldiler. 

Manavgat Kızılağaç Turizm Merkezinde yapılan toplantıda söz alarak açılış konuşmasını yapan Aydın; Antalya genelinde olduğu gibi Manavgat’ta da sezonda yaşanan olumsuzluklardan başta sivrisinek, karasinek ile mücadele için sezon öncesi tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.  

Sözlerine, Kızılağaç Turizm Merkezi’nin doğusunda Nifrit Deresi, batısında Karpuz deresi, kuzeyinde ise köy yerleşim alanını bulunmaktadır. Tesislerin altyapılarında ki yapısal eksikliklere rağmen otelcilerin ıslak ve kuru çöplerini düşük ve yüksek sezonda kontrol etme çabaları; köy içerisinde aynı hassasiyetin gösterilmemesi nedeni ile yetersiz kalmaktadır. Bu tür olumsuzluklarda bölgede vektör artışı yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Bölge de karşılaşılan ve 2023 sezonun da yaşanan olumsuzlukların; 2024 sezonunda tekrar etmemesi içinde; sinek, sivrisinek ve diğer haşerelerin üreme sezonu başlamadan önce vektörel mücadelenin bir an önce başlatılması ve bu mücadeleye tesislerin tümünün katılarak, köy içinin de dahil edilmesi ile çözüm bulunabileceğini, bunun içinde faaliyetlerinin durdurularak, kapatılması düşünülen ve birkaç kişinin çabası ile ayakta durmaya çalışan derneğin bölge de birlik konusunda yeniden aktif görev alması gerekmektedir. dedi.

Konuşmasının sonunda 2023 Yılı sezonuna da değinen Aydın, sezon öncesi yaşanan deprem faciasına rağmen; erken toparlanıp, artan maliyetlere direnerek, güzel bir sezon geçirdik. İsrail – Filistin ve devam etmekte olan Ukrayna – Rusya Savaşına rağmen başka bir olumsuz bir durum yaşanmaması durumunda 2024 sezonunun bu seneden daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bunu da geçen yıl Kasım ayı rezervasyonları ile bu yılın kasım ayı rezervasyonları arasındaki yüzde yirmilik artışın devam edeceği umuduyla söylüyoruz. Katılımları için herkese teşekkür ediyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.         

Toplantı da Kızılağaç Turizm Merkezinde bir araya gelen konukların gündeme dair bilgilerine başvurulurken, gündem dışı olarak ta; 2024 Yılı Genel Kurul öncesi derneğin faaliyetlerinin devam etmesi ve kapatılması konusunda tek tek fikirleri alındı. Toplantıya katılanlar aynı zamanda kendi otelleri ve bölge bazında sezon değerlendirmelerini yaparak, tesislerinin gelecek sezon programları hakkında da bilgi verdiler.

Kıtuyad Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ergin ise; ne yazık ki; geçmişinde bölgenin alt yapısına ilişkin; arıtma, çevre, yol, su, elektrik ve benzeri yatırımların hızlandırılmasında aktif rol almış ve 1998 den beri faaliyetini sürdürmekte olan bir derneğin faaliyetlerinin sona erdirilmesi gündeme gelmiştir.

Oysa ki; derneğimizde; yönetim kurulu üyelerimiz, gönüllülük esası ile hizmet etmekte ve huzur hakkı almamaktadır. Derneğimizin zaruri harcamaları için sadece; yılda bir defa ve cüzi miktarda yine gönüllülük usulü ile alınan aidatlar ise ancak bir elin parmakları etmeyecek sayıda tesis tarafından banka hesabımıza ödenmektedir. 38000 yatak kapasiteli Sezon da 8000 personel çalışan ve yıllık 250.000.000 Euro üzerinde turizm gelirinin elde edildiği bir bölge de küçük hesaplarla büyük hedeflere ulaşılamaz. Bu nedenle ilk yapılan genel kurul da; bölgedeki tüm tesislerin tamamının katılımı ile yeni bir yönetim ve yeni yüzlerle, birlik yeniden sağlanmalı ya da diğer üç beş tesisimizde artık bu yükten kurtarılmalıdır. Diyen Ergin, sezonda yaşanılan sorunların en önemlisi olarak, bilindiği üzere; dünya da yaşanan pandemi ile birlikte bölgemizde örtü altı seracılığının artması ve sonrasında 21 Temmuz 2021 tarihinde yaşadığımız “Büyük Manavgat Yangını”  ile iklimsel değişikliklerin etkileri, entegre vektör mücadelesi zorlaşmıştır. Yine yangınların etkisi ile ormanlarda yaşayan bazı eklembacaklı zararlıların insanların yaşam alanlarına göç ettikleri görülmektedir.

Karasinek popülasyonunda ki artışın bölgede çoğalan muz seralarından kaynaklı olduğunu belirten Ergin; her yıl bakım için bir dönüm seraya bir kamyon keçi gübresi kullanılmakta ve 1 kg hayvan gübresinin de 15000 karasinek üremesine neden olduğu bilinmektedir. Yüksek sezonda her ne kadar düzenli olarak alınsa da; çöp kaynaklı karasinek artışlarının önüne geçilememektedir.  

Özellikle bölgemizde 2022-2023 kış aylarının sıcak geçmesi ve Mayıs-Haziran aylarında ki sağanak yağmur kaynaklı su kütlelerinin çok fazla yerde birikmesi sebebi ile Ochlerotatus cinsi sivrisinek popülasyonunda da artış olmuştur.

Sonuç olarak; toplantının başında Zekai beyin de belirttiği gibi sezon öncesi dönemde kışlak vektör mücadelesinden başlayarak önlemler alınmalıdır. Bunun için de bölgenin sorunlarını yaşayan ve bilenler olarak; vektör popülasyonundaki artışların durdurabilmesi için Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı ekibindeki profesyonellerin bölgede ki vektör haritalamalarını bu gerçekler doğrultusunda revize ederek planlamalarını yapmalarına yardımcı olunmalıdır.

Dernek olarak; anlaşmamızın devam ettiği ve toplantı öncesi verdiği bilgilerle bizi aydınlatan Emrullah Yerli beyefendiye teşekkür ediyoruz. Mevcut durumda Saha İlaçlama ile 2023 Mayıs ayında yapmış olduğumuz çevre ilaçlama anlaşmasının devam ettiğini, bir önce ki sene içinde yaşanılan vektör artışlarının yaşanmaması için kışlak vektör mücadelesi kapsamında larva ve erginlere yönelik ilaçlama programlarımıza devam etmektedirler. Başta bizleri misafir eden Sn. Zekai Aydın Başkanımıza ve tüm katılımcılara ayrıca teşekkür ediyorum, dedi. 

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.