DOLAR 32,5767
EURO 34,9899
ALTIN 2.462,54
BIST 9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 25°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
25°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 26°C

AKTOB Başkanı Kavaloğlu: Yeşil protokolü çok önemsiyorum!

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği(AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu: “Turizmin %95’inin uçakla sağlandığı Antalya’da bizim için ufak bir tehlike kapıda”

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği(AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, AKTOB’un geleneksel yemekli aylık toplantısında sektördeki son gelişmeleri paylaştı.

ARA REKLAM ALANI

Sürdürülebilir turizm çalışmalarını önemsediklerini dile getiren Başkan Kavaloğlu, bunun için belediyeler, kamusal irade ve özel sektör işbirliğinde adımların atılması gerektiğini kaydetti. Kavaloğlu, Yeşil Turizm Sertifika Programı kapsamında, 1188 otelin birinci aşama belgeyi aldığını, 197 otelin de üçüncü aşamayı tamamladığını bildirdi.

Yeşil protokolü çok önemsiyorum

“Tur operatörlerinden duymaya başladık. Uçuşların özellikle dört saatin üzerindeki uçuşları çok ciddi anlamda karbon salınımından dolayı biraz sekteye uğrayacağı kısa vadede de olsa konuşulmaya başladı. Özellikle bu konuda Avrupa Birliği üyelerinin imzalamış olduğu yeşil protokolü çok önemsiyorum. Bu yeşil protokolün sonunda yapmış olduğumuz anlaşma bizim için çok değerli hale gelecek bu sertifika programı. Çünkü Avrupa Birliği üyesi ülkeler kendi içlerinde bir turizm hareketine gerçekten daha sıcak bakacaklar. Uçuşların olmadığı bir karbon emisyonunun daha minimum seviyede olduğu bir uçuş programı yapacaklar. Bu anlama bakıldığında yani yerelde turizmin %95’inin uçakla sağlandığı Antalya’da bizim için ufak bir tehlike kapımıza geliyor diyebiliriz. Bunun için sürdürülebilir turizm konusunu çok önemsiyorum. Çünkü Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’un sektörümüzün içerisinden gelmesinden dolayı bu anlaşmayı çok hızlı bir şekilde yürürlüğe koydu ve yeşil turizm sertifikası programından sonra bu program bizi özellikle rakibimiz olan ülkelerde kıyasla ön plana çıkardı”

Turizm gelişmeleriyle ilgili son durum nasıl?

AKTOB başkanı Kavaloğlu dünya turizm verilerini de paylaştı. Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde ciddi bir toparlanma olduğunu kaydeden Kavaloğlu, Avrupa’nın, pandemi öncesi seviyelere 2025 yılında ulaşabileceğini söylediğini belirtti”

“2023 geriye dönük senaryolarına göre küresel ekonomik yavaşlamanın boyutuna bağlı olarak uluslararası turist gelişleri bu yıl pandemi öncesi seviyeleri %80 ile %85’ine ulaşabilecek gibi gözüküyor. Sanki ufak bir toparlama var gibi ama bu toparlamanın yani yine 2022 ve 900 milyondan fazla insan seyahat etti. Ama 2021’e  göre çok ciddi anlamda bir artış var. Ama 2019 rakamlarında halen daha sistemde %37 gerilik var. Avrupa’da 2022’ye göre bir toparlanma var. Özellikle bizim içinde bulunduğumuz Akdeniz ülkeleri ciddi anlamda bir toparlanma seviyesine girdi. Ama burada 2019 seviyesini geçen tek bir destinasyon var. O da Orta Doğu. Avrupa tüm anlamıyla bakıldığında pandemi öncesi seviyelere 2025 yılında ulaşabileceğini söylüyor”

Antalya’nın 4 aylık turizm verileri

AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya turizminde Almanya pazarının ilk 4 ayda en iyi yıl olarak nitelendirilen 2019 rakamlarının üzerine çıktığını belirtti.

“Antalya’da Almanya 4 ay içine baktığımızda 2019 seviyesinin de üzerine çıktı. Rusya 2019 seviyesini yakalamaktan bir parça uzaktı. Geçen seneye göre çok ciddi anlamda bir artış var gibi gözüküyor. İngiltere, Hollanda, Polonya ve uzun zamandır kapasitesini hızla arttıramayan bir İsrail pazarı şu anda Antalya’nın gündeminde. Bu anlamda ben Polonya’yı da çok önemsiyorum”

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.