DOLAR 32,3176
EURO 34,8071
ALTIN 2.407,19
BIST 10.222,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 24°C
Açık
Antalya
24°C
Açık
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 22°C

DENİZ KAPLUMBAĞASI YAVRULARININ DENİZE YOLCULUĞU TAMAMLANDI

Antalya´nın Manavgat ilçesinde son deniz kaplumbağası yavruları yumurtalarından çıkarak denize ulaştı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Deval, 9.2 kilometrelik sahil bandında 351 yuvadan çıkan 24 bin deniz kaplumbağası yavrusunun 16 bininin denize canlı bir şekilde ulaştığını söyledi.

SON YUVADA YAVRUYA RASTLANMADI

Akdeniz Üniversitesi ile Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları ve Kıyı Koruma Derneği (DEKAFOK) iş birliğinde Manavgat sahili mendirek bölgesinde 9.2 kilometrelik sahil bandında Temmuz ayında başlayan deniz kaplumbağa yavrularının sonuncusu da denize ulaştı. DEKAFOK yetkililerince açılan son yuvada hiçbir yavruya rastlanmadı.

ARA REKLAM ALANI

Son yuvanın açılmasına minik ve genç Caretta Caretta gönüllüleri de eşlik etti. DEKAFOK merkezinde Prof. Dr. Cengiz Deval, deniz kaplumbağalarıyla ilgili geçlere bilgi verdi, sorularını yanıtladı.

‘16 BİNİN ÜZERİNDE DENİZ KAPLUMBAĞA YAVRUSU CANLI BİR ŞEKİLDE DENİZE ULAŞTI’

Prof. Dr. Cengiz Deval  “2023 yılındaki çalışmalarımız neticesinde biz şunu gördük. Yaklaşık 9,2 kilometrelik Sorgun sahilinde toplam 800 üzerinde deniz kaplumbağası dişilerinin karaya çıkış teşebbüslerini gördük. Bunların 351 i  başarılı şekilde sonuçlanmış. Bizim bu sahilde 351 yuvamız vardı bu sene. Bu çok büyük bir sayı. 351 yuvada 24 binin üzerinde deniz kaplumbağası yumurtası mevcuttu. Bunların içerisinde de 16 binin üzerinde deniz kaplumbağası yavrusu canlı bir şekilde denize ulaştılar. Onların ulaşmalarını sağladık. Artık son yuvamıza da çıkışlar oldu. Bu sezonumuzu kapatıyoruz. Önümüzdeki yılın Mayıs´ın 15 i gibi tekrar kaplumbağalarla buluşmak üzere diyoruz”

Sorgun Sahili Prof. Dr. Cengiz Deval

‘SORGUN SAHİLİNİN DENİZ KAPLUMBAĞALARININ RESMİ ÜREME KUMSALI OLMASI İÇİN BAKANLIĞA ÖN RAPORUMUZU SUNDUK’

Prof. Dr. Cengiz Deval “Türkiye´de 21 tane Tarım Bakanlığı´nın onayladığı deniz kaplumbağası üreme kumsalı var bunların içerisinde birinci sırada Anamur var. İkinci sırada Belek var. Biz resmi olarak herhangi bir onayımız olmamasına rağmen bizim sahip olduğumuz 350  yuva bu 21 in içerisinde bizi üçüncü sıraya koyuyor. Ve bu kumsalın da Sorgun Kumsal´ın da resmi üreme kumsalı olarak kabul edilmesi için biz bakanlığa da ön raporumuzu sunduk. Ayrıntılı raporu da vereceğiz

‘BAKANLIK ONAYLADIĞINDA, YAVRULARIN DENİZE DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ULAŞMALARINA KATKI VERECEĞİZ’

Prof. Dr. Cengiz Deval, “Ne oluyor böyle bir kumsal olarak kabul edildiğiniz zaman? Tabii kaplumbağalar için çok iyi şey oluyor. Buradaki resmi olarak kabul edilmiş bir kumsalda ışıklandırmalara dikkat etmeniz gerekiyor, özellikle yavru çıkışlarında çok büyük bir etken. Denizdeki deniz araçlarının hareketleri kısıtlanıyor. Belli bir hızda olması gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir onay aldığımız takdirde burada yuvalamaya gelen dişiler ve buradan çıkan yavruların daha sağlıklı bir şekilde bu faaliyetlerini yapmalarına katkı vermiş olacağız. Bakanlık bizi onayladığında ”

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.