DOLAR 32,4480
EURO 34,7443
ALTIN 2.437,76
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 27°C
Sal 25°C

MANAVGAT MUZU TÜRKİYE VİTRİNİNDE

Manavgat muzu Manavgat Muz Üreticileri Birliği’nce 11. Yörex fuarında Türkiye vitrinine çıktı. TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na sunuldu.

MANAVGAT MUZ ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ GENEL KURULU

Manavgat Muz Üreticileri Birliği 9 Eylül 2021 tarihinde 49 üyeyle kuruldu. Geniş katılımlı genel kurulda başkanlık için tek aday tek liste vardı. Kurucu başkan Önem Gök mevcut üyelerin oylarıyla Manavgat Muz Üreticileri Birliği’nin ilk başkanı seçildi.

ARA REKLAM ALANI
Manavgat Muz Üreticileri Birliği Başkanı Yönetim Kurulu

BİRLİĞİN KURULUŞ AMACI

Manavgat Muz Üreticileri Birliği’nin kentteki toplam üreticilerin %14’ ünün katılımıyla yola çıktığını kaydeden Manavgat Muz Üreticileri Birliği Başkanı Önem Gök , Manavgat muzunun üretim kalitesini artırarak markalaşmasını sağlamak, üreticilerin alın terlerinin karşılığını aldığı bir Manavgat hayal ettiklerini söyledi. Gök, Birliğin özellikle üreticilerin girdi maliyetlerini minimize edecek faaliyetler içerisinde olacağını kaydetti.

Önem Gök – Manavgat Muz Üreticileri Birliği Başkanı

TÜRKİYE’NİN %15’İNİ MANAVGAT ÜRETİYOR

Türkiye’de 2020 rakamlarına göre 1,2 milyon ton muz üretildiğini ve bunun 140 bin tonunun Manavgat muzu olduğunu ifade eden Gök, “Yaklaşık olarak Manavgat’ta muz üretimi yapılan 15 bin metrekare kayıtlı tarım arazisi, bin 500 metrekare sera yapımı devam eden arazi, 500 dönüme yakın kayıt dışı üretim var. Türkiye’de muz üretiminin yüzde 50,4’ü Mersin bölgesinde gerçekleştiriliyor. Üretimin yüzde 46,4’ü Antalya bölgesinden, bunun da ortalama yüzde 15’ine yakını Manavgat’tan karşılanıyor” dedi.

MALİYETLER MUZUN PAZAR FİYATINI ARTIRIYOR

Üretimde artış olmasına rağmen pazarda muz fiyatlarının yüksek olduğuna değinen Önem Gök, Muzun fiyatının düşmemesinin sebebinin girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu belirtti. Gök,”Fiyatların ucuzlamama sebebi sera maliyetinin yüksek olması. Gübrede geçen seneye göre yüzde 150’ye yakın artış oldu. Üretim maliyetinin yüksek olmasından dolayı muzun fiyatı düşmemektedir” dedi.

‘ÜRETCİLERİMİZ TEK ÇATI ALTINDA GÜÇ BİRLİĞİ YAPTI’

Manavgat Muz Üreticileri Birliği olarak doyurucu ve yüksek besin değerine sahip olan muzun Türkiye’de kişi başı tüketimini arttırarak  özellikle gelişim çağındaki çocuklarımızın muza daha kolay ulaşmalarını sağlayarak sağlıklı nesillerin yetişmesinde rol sahibi olmak istediklerini kaydeden Önem Gök,  

“Manavgat Muz Üreticileri Birliği rahmetli başkanımız Ahmet Boztaş’ın hayata geçirmeyi planladığı bir girişimdi. Maalesef kendisini kaybettik. Mekânı cennet olsun. Başkanımız kentimizde örtü altı muz üretiminin başlamasının en büyük mimarıydı. Bugün yaşadığımız sorunlar konusunda daha önce defalarca konunun uzmanlarıyla uyarmıştı. Manavgat Muz Üreticileri Birliği bugün ortak sorunlara çözüm bulabilmek için yola çıktı. Üye sayımız her geçen gün artıyor. Manavgat muzunu önce tüm Türkiye’ye sonrasında da komşu ülkelerimize ihracat yapılabilir hale getirmek istiyoruz. Dünyada yıllık muz tüketimi yaklaşık 120 milyon ton civarında Türkiye’nin 728 bin tonluk bir muz üretimi var, tüketimimiz ise de yaklaşık 1 milyon ton civarında olduğu değerlendiriliyor. Yurt içi üretim arttıkça, yurt içi tüketimde arttı. Bundan 20 yıl önce her sofraya giremeyen, yüksek gelir seviyesine hitap eden muz meyvesi artık yerli üretimin artmasıyla beraber her sofraya rahatlıkla girebiliyor. Bu da yaptığımız AR-GE çalışmalarının bir sonucu” Doyurucu ve yüksek besin değerine sahip olan muzun Türkiye’de kişi başı tüketimini arttırmak özellikle gelişim çağındaki çocuklarımızın muza daha kolay ulaşmalarını istiyoruz.  Rahmetli başkanımız Ahmet Boztaş’ın da en büyük hedeflerinden biri buydu. Manavgat Muz Üreticileri Birliği bu hedefler için tek çatı altında güç birliği yaptı” dedi.

YÖREX ‘TE 3 TON MUZ DAĞITTIK

Türkiye’nin yöresel ürünler fuarına Manavgat Muz Üreticileri Birliği olarak katıldıklarını belirten Gök, “ 5 günlük fuar sürresince 3 ton Manavgat muzu dağıttık. Standımıza ilgi muhteşemdi. Manavgat’ın tarımsal ürünlerinin Türkiye vitrinine çıkarılmasında YÖREX fuarının payı gerçekten çok büyük. YÖREX’ i Antalya’ya kazandıran Antalya Ticaret Borsası Başkanımız Ali Çandır’a bir kez daha teşekkür ediyorum. Manavgat YÖREX’in önemini rahmetli başkanımız Ahmet Boztaş sayesinde tanıdı. Bugün Manavgat’ın altın susamının coğrafi işaret almasında YÖREX’in payı paha biçilemez” şeklinde konuştu.

TOBB BAŞKANINA TEŞEKKÜR

Manavgat Muz Üreticileri Birliği olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na Manavgat muzunu ikram edebilmiş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Önem Gök, “ Sayın TOBB başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Fuara katılan tüm oda ve borsalar ‘Sizin oraların nesi meşhur’ mottosu altında ürünlerini sayın Hisarcıklıoğlu’na sunabilmek için birbiriyle yarıştı. Bizde o yoğunlukta muzumuzu kendisine ikram edebildik. Önümüzdeki yıl kendisini standımızda ağırlamak istiyoruz. TOBB başkanımızın YÖREX’in açılışında söylediği gibi ‘ Eğer bölgenizi zengin etmek istiyorsanız önce kendi ürünlerinize sahip çıkın. Bu topraklarda yetişen ürünlerin değerini bizler bilmez isek dış pazarlara hiçbir şekilde anlatamayız’ Manavgat Muz Üreticileri Birliği olarak ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyarak sahip çıkmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Manavgat Muzu Hakkında:

Manavgat Muz Üreticileri Birliği’nin temellerini kent ekonomisini çeşitlendirerek krizlere karşı daha dirençli hale getirmek için büyük mücadele veren rahmetli Ahmet Boztaş attı . Manavgat’ı tropikal meyve üretiminin başkenti yapmak istiyordu. Merhum Boztaş’ın MATSO başkanlığı dönemin de tarım sektörü büyük ivme kazandı.  2014 te 21 dönüm olan örtü altı muz üretimi 6 yılda 15 bin dönüme ulaştı. Boztaş, tarım sektörüne yatırım yapan üreticileri bir araya getirmeyi amaçlamış ve birçok platformda MATSO’nun önderliğinde üretici birlikleri kurulması yönünde görüş bildirmişti. Ahmet Boztaş 4 Mayıs 2021 tarihinde hayata gözlerini yumdu ve o birlik böyle kuruldu.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.