Koranavirüs salgını eğitim ve kariyer planı yapan adayları da etkiledi. Uzmanlar, pandeminin üniversite tercihlerinde belirleyici olacağını ve geleceğin mesleklerinin değişeceğini öne sürüyor. Manavgat Boğaziçi Koleji eğitim uzmanları pandemi sürecinde sağlık sektörüne eğilimin arttığını belirtti.
Öğrencilerde gelecek kaygısının pandemi sürecinden öncede var olduğunu belirten Manavgat Boğaziçi koleji rehber öğretmeni Seda Eröksüz, “Pandemi bir çok tabuyu değiştirdi. Öğrencilerimiz daha çok garanti meslekler aramaya başladı. En fazla tercih edilen meslekler arasında sağlık sektörü başı çekiyor. Sağlıktan hoşlanmayan aman hocam ben bakamam, beni kan tutar, hastane kokusundan nefret ederim diyen çocuklar dahi bu fikri kendine empoze etmeye başladığını gözlemliyoruz. Öğrencilerin meslek tercihlerinde ailelerin faktörü kuşkusuz çok fazla. Çünkü sağlık sektöründe gelecek kaygısı yok. İnsan yaşadıkça tükenmeyecek bir meslek. Atanma oranları oldukça yüksek. Statü olarak sağlık çalışanlarına sonsuz bir saygı var. Sıralamada sağlık sektörü en popüler meslek haline geldi şu anda. Teknoloji ile alakalı online kaynakların kullanıldığı mesleklere de yönelim oldukça fazla. Ne yazık ki artık idari ve iktisadi bölümler popülaritesini yitirdi.” dedi.
Manavgat Boğaziçi Koleji rehber öğretmenlerinden Ayşe Koç Pandemiyle birlikte öğrencilerin sağlık sektörüne yönelme oranının %20 olduğunu belirtti. Koç şu ifadeleri kullandı; “Düne kadar aileler çocukları için daha çok mimarlık, mühendislik, öğretmenlik veya ,memurluk gibi meslekleri hedeflerken şu anda öğrencilerimizde sağlık alanına ciddi kaymalar olduğunu gözlemliyoruz. Bu oran şimdilik %15-%20 bandında. Sağlık sektörü gerek iş koşulları gerekse önemi açısından son dönemde en fazla tercih edilen mesleklerden biri haline geldi.”