56. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nde Antalya Daily News’e açıklamalarda bulunan TOD Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, “Etrafımızdaki ülkelerden özellikle Avrupa ülkelerinden bunlara talep var. Türkiye’de hekimliğin şartları çok zor. Maalesef hekim göçüde başladı. Çünkü yetişmiş hekimlerimiz yurt dışında tercih ediliyor. Biz bir an önce gerekli önlemlerin alınarak durmasını istiyoruz” dedi.
Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) ‘56. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’ni 21 ülkeden 2 bin bilim insanın katılımıyla Antalya’da gerçekleştirdi. TOD Diyarbakır Şubesinin desteğiyle gerçekleştirilen programda, 78 firma ve 350 firma temsilcisi stantlar kurarak ürünlerini tanıttı.
Göz hastalıkları ve göz sağlığı alanında gelişmelerin ele alındığı, eğitimlerin verildiği kongreye, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, Danimarka, İtalya, ABD, Kanada, Brezilya’nın da aralarında bulunduğu 21 ülkeden, 2 bin bilim insanı katıldı. Beş gün süren kongrede 681 Türk ve 29 yabancı bilim insanı sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin en köklü meslek kuruluşlarından biri olarak Türk göz hekimlerinin mesleki becerilerini ve deneyimlerini artırmak amacıyla eğitim çalışmaları ve etkinlikler düzenlediklerini belirten TOD Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, Derneğin yıl boyunca çok sayıda eğitim seminerleri düzenlediğini, Ulusal Oftalmoloji Kongresi’nin de TOD’un en önemli bilimsel aktivitesi olduğunu vurguladı.
Hekim göçünün önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden TOD Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran; “Ben hekimlerimizin ne kadar zor yetiştiğini ve bilgi birikimlerinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Etrafımızdaki ülkelerden özellikle Avrupa ülkelerinden bunlara talep var. Türkiye’de hekimliğin şartları çok zor. Maalesef hekim göçüde başladı. Çünkü yetişmiş hekimlerimiz yurt dışında tercih ediliyor.” dedi. Biz bir an önce gerekli önlemlerin alınarak durmasını istiyoruz. Çünkü çok zor yetişiyor bir hekim. Biz de çok emek veriyoruz eğiticiler olarak. Hekimlerimizin yurt dışına gidip orada çalışmalarındansa burada halkın göz sağlığına yönelik hizmet vermeleri çok önemli. Hekimlerimizin fiziki şartlarının düzeltilmesi gerekiyor. Maddi şartların düzeltilmesi gerekiyor. Hükumetin veya idarecilerin bu konuda daha etkin çalışmalarına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.