DOLAR 32,4708
EURO 34,5326
ALTIN 2.472,05
BIST 9.567,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 24°C
Az Bulutlu
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 23°C
Cum 20°C
Cts 22°C

TURİZMİN HALİ İÇLER ACISI

Nashira Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydoğan sektörün içinde bulunduğu içler acısı durumu ve olan biten her şeyi tüm çıplaklığı ile anlattı.

Türkiye’yi “İdare edenler” bilime zerre kıymet vermediği için patlayan vaka sayıları nedeniyle Türkiye yasak listesinde. Avrupalılar karantina nedeniyle, Ruslar yasak nedeniyle gelemiyorlar. En azından Temmuz’a kadar durum bu. Bu kafayla gidilirse bunun tek bir sonucu olur. Turizm sektörü batar. HaberTürk Yazarı Fatih Altaylı Turizm sektöründeki son durumu bu cümlelerle taşımıştı köşesine.

ARA REKLAM ALANI

Peki sahada durum ne ?

Nashira Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydoğan sektörün içinde bulunduğu içler acısı durumu ve olan biten her şeyi tüm çıplaklığı ile anlattı.

‘Dayanacak gücümüz kalmadı’

Turizmcinin artık dayanacak gücü kalmadığını belirten Hüseyin Aydoğan: “Nisan da açılacak denildi , mayıs ta denildi, haziran da denildi ve biz personelin hepsini tuttuk. Büyük zararlara girdik. Dayanacak gücümüz kalmadı. Otel kapandığı zaman tekrar açılmasının en az maliyeti bir milyon lira.”

‘Acil destek şart’

Devletimizin turizm sektörüne acil destek vermesi gerektiğini kaydeden Aydoğan, ” KDV’yi yüzde bire indirmekle olmuyor. Vakıflar Bankası’ndan 7,5 liraya aldığımız kredi şimdi 23 lira oldu. Yüz liraya 7,5 lira verirken şimdi 23 lira veriyoruz buna rağmen alamıyoruz. Bunca sıkıntıya rağmen yine ecri misiller alınıyor. Buranın kirası alınıyor. Buranın cirosu üzerinden alınıyor. Kazandın mı diyen yok, zarar ettin diyen yok. Hükümetler -Devletler böyle günlerde sahip çıkması lazım. Bakanlığımızdan Devletimizden büyük destek bekliyoruz.”

‘Almanya’da otelini açmasan kârdasın’

Almanya’da da otel yatırımları bulunan Hüseyin Aydoğan pandemi döneminde devlet yardımları açısından Türkiye – Almanya karşılaştırmalarında da bulundu. “Almanya konaklama ücretinin yüzde seksenini ödüyor. 2019 un 2020 nin o günkü cirosunun yüzde seksenini hibe olarak veriyor. İki taksitle ödüyor. Personelin maaşının yüzde yetmiş beşini ödüyor. 2bin euro maaş alan bir personele 1600 euro ödüyor. Otelci olduğun için zor durumda olduğun yatak durumuna göre önce sana bir yardım yapıyor. Hibe ediyor. Biz bilmediğimiz halde yönetmelikleri bana 35 bin euro verdi. Almanya’da hiç kimse otelini açmasa daha kârda.”

‘Gazi’nin hikayesini örnek alsınlar’

Nashira Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydoğan, Almanya-Rusya ve İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik kararlarının siyasi olduğu görüşünde. Dışişleri Bakanının Almanya Turizm Bakanının Rusya ziyaretlerin değerlendiren duayen turizmci, Turizm sektörünün dipten gelen bir algıyla toplumu halkları ikna edebilecek daha kreatif bir çalışmayla önünün açılabileceğini savunuyor. Örnek olarak ise Avrupa’da yaşayan Türklere 25 yıldan beri Gazi markasıyla beyaz peynir satan Alman Eduardo Garcia’nın yükseliş hikayesini önedi.

‘Turizm sektörü acil örgütlenmeli’

Turizm sektörü temsilcilerinin onca sıkıntıya rağmen susmayı tercih ettiğini kaydeden Aydoğan ,Sektörün çalışanından yatırımcısına acilen örgütlenip sıkıntıları hükümete daha güçlü bir sesle anlatması gerektiğini belirtiyor. Örgütlenme bilinci olarak ise Türkiye’de ki kamyoncular ve taksiciler federasyonlarını örnek gösterdi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.