Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) Haziran ayı toplantısı, Antalya Valisi Ersin Yazıcıoğlu’nun katılımıyla Side Star Elegance Hotel’de gerçekleştirildi.
Bu yıl turizm sezonun iyi gittiğini ve rakamların güzel olduğunu ifade eden Yazıcı, “Geçtiğimiz Cumartesi günü bir rekor kırdık. Antalya Havalimanı 1003 tane uçağın inip kalktığı bir havalimanı oldu. Bu şuana kadarki en yüksek uçak sayımız. Cumartesi günü 81 Bin 172 misafirimiz girdi Antalya’ya. Tabi daha önceki yıllarda, 2019 yılında bu rakamların üstünü görmüşüz. Gidişatımız çok iyi.” dedi.
Vali Yazıcı, turizmde insan kaynağı hazırlama noktasında eğitimle ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirterek, birkaç yıl sonra sektörde eleman kalitesiyle ilgili ve eleman bulunmasıyla ilgili daha az sorunla karşılaşılacağını söyledi.
Antalya’nın tarım ve turizm olmak üzere iki ana sektörde hizmet verdiğini dile getiren Yazıcı, ikisinde dünya standartlarında mal ve hizmet ürettiklerini ifade ederek, “bununda ispatı, tarımda dünyanın her yerine ürün ihraç ediyoruz. Türkiye’yi beslediğimiz gibi dünyanın her yerine de ürün gönderiyoruz. Turizmde de, dünya standardında hizmet üretiyoruz. En kaliteli ve en ucuz hizmeti biz veriyoruz. Lakin zor bir sektördesiniz. Hizmet sektörü gerçekten çok zor. Kalitedeki küçücük düşüşler, hizmetin sunumundaki basit ve küçük hatalar süreç içinde sizi zora sokabilir. Ülkemizi ve Antalya’mızı da zora sokabilir. Lütfen yakalamış olduğumuz standardın altına düşmeyelim. Personelinizi, bu konuda daha titiz olmaya, uyarmaya ve denetlemeye devam edin.” diye konuştu.
Antalya’nın ülke turizmde önemli bir sorumluluğu olduğunu ve turizm gelirlerinin 3 te birini karşıladığını hatırlatan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu sorumluğun bilincinde olacağınızı ve hareket edeceğinize inanıyorum. 2022 yılı sezonu inşallah Allah nazarlardan saklasın iyi geçeceğini değerlendiriyorum. Devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla sizin işlerinizi kolaylaştırmak adına Türkiye’ye, Türkiye ekonomisine ve Türk turizmine hep birlikte hizmet etmeye devam edeceğiz”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır da, dünya ve Türk turizminin ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğini, turizm gelirlerinin de ekonomik ve stratejik anlamda çok önemli olduğuna dikkat çekti.
2022 yılına 2019 rakamları hedefleri ile girmeyi hedeflerken, Rusya- Ukrayna arasında çıkan çatışmalardan dolayı bu rakamlarda ufak şaşmalar yaşandığını anlatan Çorabatır, “Ama bu yılki hedeflerimiz sayın bakanımızın açıkladığı gibi 35 milyar dolar gelir. Belki daha fazlada olabilir. Gelişmelere ve rezervasyonlar daha iyi gidiyor. 42 Milyon ziyaretçi hedefini yakalamak için çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmada biter, bulunduğumuz coğrafyaya ve insanlar huzura kavuşur.” dedi.
Bundan sonra pastadan pay almanın daha da zorlaşacağını ifade eden Çorabatır, şunları söyledi: “Hepimiz buna hazır olalım. Dünyada rekabet içinde turizmle ilgili büyük paylaşım olacak. Bunları bizim çok yakından takip etmemiz lazım. Çünkü bu pandemi döneminde müşteri trendlerinin, beklentilerinin değiştiğini görüyoruz. TÜROFED olarak Google ile işbirliği yaptığımız çalışmalar sonucunda bu verileri önümüze çıkıyor. Herkes kendini buna göre revize etmeli. Bu zamana kadar fiyat-kalite dengesini çok iyi koruduk ve dikkat ettik. Artık kazanabilir fiyat çekilmesi lazım. Önümüzdeki günlerde yeni sezon kontraları başlayacak. Hem ülkemizdeki hem de Avrupa’daki enflasyon oranlarına bakarken kişi başı gelirimizi artırmak için lütfen kontratlarımıza dikkat edelim. Yani eski fiyatlarla bu maliyelerle bu işi yürütemeyeceğimizi kazancımızın daha fazla olmayacağını görmeliyiz.”
AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ise kovid-19 pandemi sürücünde en çok etkilenen sektörlerden birinin turizm sektörü olduğunu dile getirerek, bu dönmede dünyada turizm sektörünün yüzde 75 düşüşle kapattığını hatırlattı.
Türkiye’nin bu krizi en iyi anlatan ülkelerin başında geldiğini dile getiren Yağcı, “2020 ve 2021 yılını güvenli turizm sertifikası, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve sektör temsilcilerin çok ciddi işbirliği ile bu krizi en az hasarla atlattığımızı ifade etmek istiyorum. Peki 2022 yılında dünya ne öngörüyor ? Bu sene işte seyahat kısıtlamaları, karantina koşulları kaldırıldı. 2022 yılında, 2019 yılına göre en kötü ihtimalle yüzde 50’si en iyi ihtimalle yüzde 70’ni yakalamak olarak belirlenmiş. Bu bizim için neden önemli. Çünkü biz kendimizi dünya ile kıyaslamamız lazım ki doğru mu yapıyoruz yanlış mı yapıyoruz görmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Yağcı, sektör temsilcilerine bu dönemi fiyat ve kaliteyi koruyarak düşürmeyin önerisinde bulundu.