DOLAR 32,5567
EURO 34,9001
ALTIN 2.432,83
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 28°C
Az Bulutlu
Antalya
28°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 25°C
Cum 26°C
Cts 27°C

Turizmcinin Sorunu Savaş Değil, Ecrimisil

Türk turizminin son yıllarda yaşanan koronavirüs salgını dahil bir çok olumsuz olayın etkisinde kalarak beklentilerini karşılayamadığını ancak güçlü bir şekilde çıkmayı başardığını belirten Kızılağaç Turizm Yatırımcıları ve İşletmeciler Derneği (KITUYAD) Başkanı Osman Ergin, Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz etkilerinin telafi edilebileceğini ancak turizmcilerin en büyük sorunu olan ecrimisil meselesinde siyasilerden destek beklediklerini söyledi.

ARA REKLAM ALANI

Manavgat’ın önemli turizm bölgelerinden olan Kızılağaç’ta bulunan otellerin 2022 turizm sezon beklentileri Ukrayna-Rusya savaşına bağlandı. Antalya’ya 2021 yılında en fazla turist gelen ülkeler arasında ilk 2 sırayı alan Rusya ve Ukrayna’dan gelebilecek iptaller için tetikte olan turizmciler, böyle bir durum halinde bölge otellerinin açılış tarihlerinde ve personel alımlarında olumsuzlukların yaşanabileceği belirtiler.
Yaşanan son gelişmeleri değerlendiren KITUYAD Başkanı Dr. Osman Ergin, 35 bin yatak kapasiteli Kızılağaç Turizm Bölgesi’nde turizm sezonunda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını ancak koronavirüs salgını nedeniyle futbol ve kongre turizmleri dahil son 2 yılda istenen doluluk oranlarını yakalayamadıklarını belirtti. Tüm umutlarını 2022 yılına çevirdikleri bir dönemde patlak veren Ukrayna-Rusya savaşının turizmcileri olumsuz etkilediğini anlatan Ergin, “Bölgenin turizm sezonu normal şartlarda Nisan ayı başında başlar ve Kasım sonuna kadar devam eder. Bu arada personel alımları da tesislerin durumuna göre mart ayı başından başlayarak Kasım sonunda sezonlukların askıya alınması şeklinde devam eder. Eğer bu yıl Rusya ve Ukrayna’dan turist gelmez ise otellerimizin açılış tarihi ve personel durumlarında olumsuzlukların yaşanması muhtemeldir” dedi.
Antalya’ya 2021 yılında yaklaşık 3 milyon 600 bin Rus, 1 milyon 300 bin civarında da Ukraynalı turistin geldiğini belirten Ergin, “Bölgedeki tesislerin çoğunluğunda ortalama yüzde 28-30 arasında Rus ve yüzde 5-7 arasında Ukrayna menşeli misafir konaklamakta olup toplam yüzde 35’dir. Ukrayna için yüzde 20’ye yakın rezervasyon iptalleri bölgeyi fazla etkilemez ancak yaklaşık yüzde 30’a denk gelen Rus turist iptallerinin, konaklama doluluk oranlarında sıkıntı yaratacağı düşünülmektedir. Fakat bu açığın Almanya, Hollanda, Polonya, Romanya, İsviçre ve Belçika’dan gelecek turistler tarafından karşılanarak hem doluluk hem de konaklama fiyatlarında pik yapması ile olumsuzlukları telafi edeceği muhtemeldir” dedi. Ergin bölgede savaştan etkilenmeyecek sadece bir otelin bulunduğunu bunun da yüzde 40-45 arası Avrupa ve Ortadoğu ile yüzde 55-60 arası yerli müşterileri olan alkolsüz ultra her şey dahil sistemi ile çalışan otel olduğunu söyledi.

TURİZMCİNİN ASIL SORUNU ECRİMİSİL

2022 yılı sezonu için umutlarını korumaya devam ettiklerini belirten KITUYAD Başkanı Dr. Osman Ergin, turizmcinin en büyük sorununun ecrimisil olduğunu söyledi. Ergin, “Her biri 100 dönüm üzerinde ve şahıs arazileri dışında kalan otellerin tümü Orman Bakanlığından tahsisli ve hepsi denize sıfırdır. Nifrit çayının böldüğü alanda Nifrit Çayı ile tesisler arasında kalan arazi köy içinde hazineye terk usulü ile belediyeye geçmiş ve o kısımların ecrimisil hakkı Manavgat Belediyesinde; Nifrit Çayının denizde kalan kısmının ecrimisil hakları Milli Emlak Müdürlüğündedir” dedi.
2015 yılında Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan süreçten Ukrayna Rusya savaşına kadar gelen süreçte turizmcilerin yaşadığı sıkıntıların ardından ayakta kalmayı başarmalarının zaten mucize olduğunu belirten, Ergin, “Bu krize rağmen de sezonu alnının akıyla kapatacağını söylemek hayal olmayacaktır” dedi.
Ergin, “Coğrafyamızda yaşanılan sıkıntılar uluslar arası boyutta olup; müdahaleler ve çözüm diplomatik çaba gerektirir. Lakin Turizmcinin içeride yaşadığı sıkıntıların çözümü için siyasilerin çabaları yeter. Zira turizmcinin para kazanmadığı ve sadece hizmet için kullanmakta olduğu ecrimisil alanlarına geçen yıl yapılan 2,5 kata yakın artışa itirazları devam etmekte iken, 2022 yılında da yıllık değerlendirme oranının eklenmesi yetmezmiş gibi bir de yeni bir artış konusunun gündeme gelmesi bunun yanında tüm tedarik ürünlerini direkt etkileyen enerji ve akaryakıt fiyatlarının otomatiğe bağlanarak önlenemez yükselişi turizmciyi savaştan daha çok düşündürmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.