DOLAR 34,5497
EURO 35,9833
ALTIN 3.000,25
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 21°C
Hafif Yağmurlu
Antalya
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 15°C
Sal 17°C

TURİZM GELİRİNDE ANTALYA’NIN PAYI ÇOK KÜÇÜK

Prof. Dr. Ümit Özlale, “Antalya’ya gelen turist sayısını 23,5 milyona çıkarıp turist kalitesini artırırsak Antalya ekonomisine getirisi, 600 bin ek istihdam ve 8,8 milyar dolar ek turizm geliri olacak” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Covid-19 salgını nedeniyle dijital platformda toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyor. ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve ANSİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ANSİAD 11. Online Toplantısı’nın konuğu, İYİ Parti Kalkınmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı & ANSİAD Fahri Üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale oldu.

ARA REKLAM ALANI

ANTALYA’NIN GELİRİ DÜŞÜYOR

Antalya’nın 2011 ve 2017 yıllarında gelişmişlik sıralamasında beşinci sırada olduğunu kaydeden Özlale, “Bu yüzden de Antalya Türkiye’nin en yaşanabilir kenti” dedi. Antalya’da 5 bin 326 doktora, 29 bin 524 yüksek lisans ve 341 bin üniversite mezunu kişi olduğunu dile getiren Özlale, “Tersine beyin göçü için ciddi bir kampüs şehir olma potansiyelini görüyoruz. Bu neden yapılamasın” diye konuştu. Antalya’nın kişi başına düşen GSYH tutarının Türkiye’nin üzerinde yer aldığını ancak yıllar itibariyle Türkiye ile arasındaki farkın azaldığını dile getiren Özlale, “Tarım ve turizm politikaları yanlış yönetiliyor, bunun sonucu olarak Türkiye ortalamasına inen bir gelir durumu var” dedi.

TURİZM GELİRİNDE ANTALYA’NIN PAYI ÇOK KÜÇÜK

Antalya’nın dünyanın en çok ziyaret edilen 6’ncı ülkesi olmasına rağmen 1,245 milyar dolarlık turizm gelirinin yalnızca yüzde 2,3’ünü alabildiğini dile getiren Özlale sözlerini şöyle sürdürdü; “2019 yılında Türkiye’ye gelen 51 milyon ziyaretçi var ve 14 milyonu Antalya’ya gelmiş. Fakat Antalya’nın turizm gelirinden aldığı pay çok küçük, mevsimsel turizm, zengin turist oranının düşüklüğü, coğrafi yığılmalar burada en önce çözülmesi gereken sorunlar. Antalya’ya gelen 14,5 milyon turist sayısını 23,5 milyona çıkarırsak, Antalya ekonomisine getirisi 600 bin ek istihdam, 5,8 milyar dolar ek turizm geliri olacak. Kişi başına düşen turizm gelirini 790 dolara çıkarırsak Antalya ekonomisine getirisi, 1,8 milyar dolar ek turizm geliri olurken, Antalya’ya gelen turist sayısını 23,5 milyona çıkarıp turist kalitesini artırırsak Antalya ekonomisine getirisi 600 bin ek istihdam, 8,8 milyar dolar ek turizm geliri olacak.” Antalya’da kredilerin büyük çoğunluğunun turizm sektöründe kullandığına işaret eden Özlale, “Kentte karşılıksız çek tutarı Türkiye geneline kıyasla oldukça fazla” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)
ANTALYA ÇİFTÇİSİNE DESTEK ‘SIFIR’

Türkiye’deki örtüaltı tarımın yüzde 38’inin Antalya’da yapıldığını dile getiren Özlale, “Tarım sektöründe Türkiye’de üretilen avokadonun yüzde 81’i, çarliston Biberin yüzde 74’ü, adaçayının yüzde 72’si, mantarın yüzde 53’ü, domatesin yüzde 29’u Antalya’da üretiliyor. Tüm bu üretime rağmen mevcut durumda Antalya’daki verim artışı potansiyelinin altında. Antalya’da katma değeri yüksek ürün çeşitlemesine ve kalite artışına gitmek gerekiyor. Antalya her yıl yaklaşık 450 milyon dolar değerinde ihracat yapmasına rağmen sadece 100 milyon lira tarımsal destek alabilmekte. Bu destekler arasında genç çiftçilere yapılan desteklerin veya kırsal kalkınma ekonomik yatırım desteklerinin miktarı sıfır” diye konuştu.

Prof. Dr. Ümit Özlale
ANTALYA İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Antalya düzeyinde çözüm önerilerini paylaşan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Dijital turizme uygun yerel ve ulusal düzeyde tanıtımlar yapmalı. Ekoturizm, kongre ve sağlık turizmi, kültür, doğa turizmini desteklemeliyiz. Turizmdeki mevcut kaliteyi yükselteceğiz” dedi. Turizm tanıtımının geleneksel yapıdan çıkması gerektiğinin altını çizen Özlale, “Turizmdeki mevcut kaliteyi yükselteceğiz. Artan gürültü problemi, yapı yoğunluğu, su kaynaklarının kötüye kullanımı, plansız sahil şeridi kullanımı gibi konuları planlı ve programlı bir büyüme anlayışıyla ele alacağız ve kurulan il tanıtım ajansını işlevsel hale getireceğiz” diye konuştu. Akıllı ticaret uygulamaları başlatarak kayıt dışı işletme ve istihdamla mücadele edeceklerini kaydeden Prof. Dr. Özlale, “Ticaret planlaması ile birlikte toplu işyeri kümelenmesini sağlayıp, ‘Akıllı Lojistik Merkezleri’ oluşturacağız. ‘Akıllı Kent, Akıllı Ekonomi’ altyapısını sağlayarak, büyük veri ve yapay zeka platformları merkezlerinin başkentini Antalya’ya kuracağız. Dijital dönüşüme adaptasyonu sağlayacağız” dedi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.