DOLAR 35,2225
EURO 36,6752
ALTIN 2.962,12
BIST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 11°C
Yağmurlu
Antalya
11°C
Yağmurlu
Per 14°C
Cum 12°C
Cts 12°C
Paz 17°C

SABRİ KESKİN: “BICAK KEMİĞE DAYANDI !

ARA REKLAM ALANI

Manavgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MASMO), mesleki sorunlarını ve artan iş yükünü kamuoyu ile paylaşmak için Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Başkan Keskin, “Artık bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin anayasal hakkıdır.” dedi.

 

MASMO Başkanı Sabri Keskin, vergi beyan dönemlerindeki yoğunluk, beyan ve bildirim sistemlerinde yaşanan sorunlar gibi konulara dikkat çekti. Mali müşavirlerin eğitim ve sınav süreçlerinin zorluğuna rağmen, hak ettikleri çalışma koşullarından uzak olduklarını vurguladı. Ayrıca, teknolojik gelişmelere rağmen beyan ve bildirim işlemlerinin giderek zorlaştığına ve mali müşavirlerin neredeyse sürekli çalışmak zorunda kaldıklarına işaret etti.

Keskin, mali müşavirlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işletme faaliyetlerini yürütemez duruma geldiklerini belirtti. Sadece Nisan ayında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilan ettiği vergi takviminde 56 beyan ve bildirimin verileceğini ve enflasyon muhasebesi işlemlerinin de bu yoğun takvimde tamamlanması gerektiğini ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, TÜRMOB tarafından yapılan başvuruları dikkate alması çağrısında bulundu ve mali müşavirlerin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması için öneriler sundu.

Başkan Keskin, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bilgi sistemlerinin iyileştirilmesi gibi adımların atılmasını talep etti. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi nedeniyle iş ve yaşam dengelerinin olumsuz etkilendiğini ve insani yaşam haklarının ellerinden alındığını dile getiren Keskin, 130 bin mali müşavirin çığlığına duyarsız kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Artık bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin anayasal hakkıdır.” dedi.

KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYORUZ

Mali müşavirlerin artık geçici çözümler değil, kalıcı çözümler istediklerini belirten MASMO Başkanı Sabri Keskin şu taleplerde bulundu;

Acilen;

  • Kurumlar Vergisi, Geçici Vergi Beyannamelerinin ve e-Defter Beratlarının süreleri uzatılmalı ve buna ilişkin mevzuat hemen yayınlanmalıdır.
  • Geçici Vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi ve bilanço istenmesi uygulaması mevcut şartlarda uygulanamaz durumdadır. Bu uygulama 2025 dönemine ertelenmelidir.
  • Elektronik belge sistemleri derhal stabil hale getirilmelidir. Yapılamıyorsa KDV Beyannamesi verme süresi de uzatılmalıdır.

Bu geçici çözümlerin ardından, sorunlarımızın kalıcı çözümü için aşağıdaki taleplerimiz hayata geçirilmelidir.

  • 3568 sayılı köhnemiş meslek kanunumuz bizlerin talepleri çerçevesinde değiştirilmelidir. Maliye Bakanlığı’nın ve Yeminli Mali Müşavirlerin çağdışı vesayeti tamamen kaldırılmalıdır. Mali Müşavirler kendi örgütlerini yönetebilecek kadrolara, yeteneğe ve güce sahiptir.
  • Yıllar içerisinde Maliye Bakanlığının tüm kırtasiye yükü üzerimize yüklenmiş ancak her beyannameden Damga Vergisi tahsil edilmektedir. Üzerimize yüklenen kırtasiye ve yazılım yükü için, Damga Vergisi adı altında toplanan bu vergiden asıl hak sahibi olan biz Mali Müşavirlere pay verilmelidir.
  • Mali Müşavirlerin kullandığı tüm portallar, beyanname ve defter yükleme sistemleri kalıcı bir şekilde düzeltilmeli, sorunsuz çalışması sağlanmalıdır. Sistem sorunları yaşandığı dönemlerde, beyanname ve bildirimlerin süresi son günü beklenmeksizin derhal uzatılmalıdır.
  • Kamu Kurumları için ortak veri havuz oluşturulmalı, her kurumun bizlerden ayrı ayrı bilgi ve talep etmesi uygulamasından vazgeçilmelidir.
  • Beyanname ve bildirimler sadeleştirilmeli, bazıları birleştirilmelidir.
  • KDV2 Beyannamesinde olduğu gibi Mali Müşavirlerin verginin ödenip ödenmediğini takip etme sorumluluğu kaldırılmalıdır. Verginin ödenip ödenmediğini takip etmek, tahsil etmek Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sorumluluğundadır.
  • Aday üyelerimizin staj dönemleri desteklenmeli, teşvikler sağlanmalıdır.
  • Mali Müşavirlerin devlet desteklerinden yararlanabileceği modeller oluşturulmalıdır.
  • Arabuluculuk hakkımız verilmeli, KDV iadesi yetkilerimiz artırılmalıdır.
  • Yıllardır mücadelesini verdiğimiz Yeşil Pasaport hakkımız verilmelidir.
  • Af kanunları ve matrah artırımları ile işletmeler aklandığı, borçları silindiği halde, işini iyi yapmaya çalışan Mali Müşavirleri müteselsil sorumlu tutan uygulamalardan vazgeçilmelidir.
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.