MANAVGAT Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele sürecinde, tüm kesimlere ‘evde kal’ çağrısı yapılırken, gıda arzında kesinti yaşanmaması için çiftçilerin fedakarlık yaparak üretime devam ettiğini söyledi.
MZO Başkanı Rasim Metin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarımın ve çiftçilerin öneminin salgınla mücadele sürecinde daha iyi anlaşıldığını vurguladı. Koronavirüsle mücadelenin kahramanlarından birinin de çiftçiler olduğunu belirten Metin, “İçinde bulunduğumuz süreç gösterdi ki her zaman önemini koruyan tarım sektörü daha da önem kazanacak. Üreticilerimizi daha fazla destekler, sektörün yapısal sorunlarını çözersek tüm ülkelerin zarara uğradığı bu süreçte durumu fırsata çevirebilir, içinde bulunduğumuz coğrafyanın gıda ambarı olabiliriz” dedi
Antalya ve Manavgat’ın ‘2T’ ile anıldığını bunlardan birinin turizm diğerinin ise tarım olduğunu vurgulayan Başkan Metin, “Bu iki sektör de çok önemli. Maalesef dünyada koronavirüs çıktı, bir salgın oluştu. Bundan dolayı bu süreçte otellerimiz kapanmış, boş durumda. Ama bakıyorsunuz yanında, arazide çiftçimiz karpuz ekiyor, üretim yapıyor. Çiftçimiz salgın sürecinde fedakarlık yaptı, üretime devam etti. Bu sayede vatandaşlarımız gıda sıkıntı yaşatmamıştır. Özellikle üreticilerimiz, çiftçimiz, ülkemiz için üretmeye devam etmiştir. Bizim çiftçimiz önce Antalya’yı daha sonra Türkiye’yi beslemeye çalışıyor” diye konuştu.
Çiftçilerin, tüm zorluklara göğüs gererek, tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında, ağılında üretmeye devam ettiğini belirten Metin, bu gayretin karşılıksız kalmaması gerektiğini ifade etti. Üretimin artarak devam etmesi için çiftçilerin yeterli gelir elde etmesinin önemine işaret eden Metin, üretimin artması için çözüme kavuşturulması gereken başlıca sorunları sıralayarak, şunları söyledi:
“Gübre, mazot, elektrik, ilaç, yem gibi girdilerle sulama ücretlerindeki artış tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmelidir. Yatçılara, balıkçılara verilen indirimli uygun mazotu, çiftçilerimiz için de istiyoruz. Yine elektrik fiyatları çiftçimizi üzüyor. Eskiden tarım elektriği sulama abonelikleri yüzde 32 indirimliydi. Ama şu an neredeyse ev elektriğinden yüksek görünüyor. Bunların düşürülmesini istiyoruz. Yine çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları ile elektrik, sulama, BAĞ-KUR primleri gibi borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasını talep ediyoruz. Hükümetimizden, Tarım Bakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan bu taleplerimizi çözüme kavuşturmalarını istiyoruz.“
Tarımda ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın yıldızı olacağına yürekten inandığını kaydeden Başkan Metin, “Yeter ki ülkemizin tarımdaki potansiyeli harekete geçirilsin. Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır. Emeğinin karşılığını sonuna kadar hak eden çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü en içten duygularımla kutlarım.” ifadelerini kullandı.