DOLAR 35,1981
EURO 36,7471
ALTIN 2.968,65
BIST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 14°C
Hafif Yağmurlu
Antalya
14°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 14°C
Çar 13°C
Per 14°C

KARPUZ ÜRETİCİSİ GİRDİ MALİYETLERİNDEN ŞİKAYETÇİ

Erkenci (Turfanda) karpuz üretiminde söz sahibi olan Antalya’da ilk hasadın yapıldığı noktalardan biride Manavgat. Yangında en fazla zarar gören Kalemler mahallesinde turfanda karpuz hasadı başladı. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, ‘Üreticimiz pandemiye ve girdi fiyatlarının yüksek olmasına rağmen üretmeye devam ediyor” dedi. Üç kuşaktır çiftçilik yapan Abdullah Gümüş girdi maliyetleri artmaya devam ederse üretmeyi bırakacağını söyledi.

A+
A-

ARA REKLAM ALANI

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kalemler mahallesinde çiftçilik yapan Abdullah Gümüş son dönemde artan girdi maliyetlerinden şikayetçi. Abdullah Gümüş, “Maliyet çok fazla, girdiler çok fazla. İlaç ve gübrenin fiyatları çok arttı. Şuan turfanda olmasına nazaran maliyetle satış arasında çok az bir para kalıyor bize. Üretici olarak bu işi yapsak mı yapmasak mı diye düşünüyoruz. Ama mesleğimiz de bu . Ne yapacağız ,bir şeyler yapmamız lazım. Bu yaştan sonra ne yapabiliriz ki” dedi.

Abdullah Gümüş – Çiftçi

‘ÜÇ KUŞAKTIR ÜRETİYORUZ’

Abdullah Gümüş pandemi ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasına rağmen çiftçilikten vazgeçmediklerini belirtti. Abdullah Gümüş,  “ Dedemden kalan bir meslek.  Babamdan bize geçti. Bizden de nasipse olursa, oğlanda heves ediyor bu işlere. Bir yönden yapmaktan da zevk alıyoruz. Paradan ziyade manevi olarak geçmişi düşünerekten geleceğe de biraz örnek olmak lazım. Herkesi tarımdan soğutursak bu iş olmaz. Tarımı kim yapacak? “

‘AZ BİR KARLA ÜRETİYORUZ’

Gümüş girdi maliyetleri daha fazla yükselirse bırakmak zorunda kalabileceklerini söyledi. Abdullah Gümüş,  “ Vallahi ben kolay kolay bırakmam. Maliyetine bile olsa, biraz para kalsa hobi olarak ta yapabiliriz. Ama çok canımızı yakarsa da bırakmak zorunda kalırız. Şu an zaten az bir karla üretebiliyoruz.”

3-5 KURUŞ KAZANDIK

Abdullah Gümüş,  “Şu an maliyeti az karşılıyor. 6 buçuk 7 lira civarında çıkışı. Bu fiyatlar biraz devam ederse üretici  3-5 kuruş kazanabilir. Çünkü daha turfanda karpuz çıkmadı. Biz erken ekmemizden dolayı biraz 3-5 kuruş para kazandık. Bu şekilde devam ederse maliyetleri biraz karşılar ancak fiyat düşerse zarar ederiz”

‘FİYATAR DÜŞSEDE ,TÜKETİCİ YİNE YÜKSEĞE YİYOR’

Milletin efendisi, tüketici ile üretici arasındaki makas aralığından şikayetçi ‘Düşerse tüketici yine yükseğe yiyor’ diyor Abdullah Gümüş, “Düşerse tüketici yine yükseğe yiyor benim anlamadığım o. Üretici ile türetici arasında 2 buçuk 3 katı fiyat farkı oluyor. İnsanların biliyorsunuz alım güçleri de sınırlı”

RASİM METİN; “ÇÖZÜM BULMAMIZ LAZIM”

Üreticinin desteklenmesi gerektiği noktasında her fırsatta ses yükselten Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ise cefakar çiftçimizin yaşanan onca olumsuzluğa rağmen üretmeye devam ettiğinin altını çiziyor.

Rasim Metin, “Yangında en fazla hasar gören köyü Kalemler köyündeyiz. Üreticimiz çocukluk arkadaşım Abdullah Gümüş üretmeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi üreticimiz pandemi döneminde de üretimden geri kalmadı. Şu anda girdilerin yüksekliğine rağmen üretmeye devam ediyoruz çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var. Üretmeye ihtiyacı var. Bizim üretmeye ihtiyacımız var. Çünkü biz çocukluğumuzdan beri tarlalarda yetiştik. Arazide yetiştik. Arazide üretmek zorundayız biz. Bazen kar ederiz bazen etmeyiz. Etmesek bile üretmeye devam ederiz. İşte arkadaşımın söylediği gibi.  Bu karpuz 20 Aralıkta ekilen bir karpuz. Bugün 22 Nisan. Karpuz çıktı turfanda. Demek ki üreticimiz üretiyor yetiştiriyor. Ama hak ettiği değeri buluyor mu? Bazen buluyor bazen bulamıyor. Mesela bugün bu karpuzu arkadaşım 6 buçuk  7 liraya satıyor. Ama Hallere bakıyorsun 12 Lira–15 Lira manava gidiyorsun 20-25 Lira şuanda. Aradaki fark katlanarak yükseliyor. Üreticiden 6 buçuk 7 Liraya çıkar karpuz üçüncü elde 22-25 Liraya çıkıyor. Buna bir şekilde çözüm bulmamız lazım”

Rasim Metin – Manavgat Ziraat Odası Başkanı

“ÜRETİCİMİZ HİÇ BİR ZAMAN FEDAKARLIKTAN KAÇMIYOR”

 Rasim Metin, “Bu karpuzu arkadaşım 7 liraya sattığı zaman tüketici de 12 Liraya yese 13 Liraya yese ne tüketicimiz üzülür ne de arkadaşım üzülür. Ama şimdi 6 buçuk- 7 Liraya satıyor tüketiciye yansıması 20 Liranın üstünde oluyor. Arada korkunç bir fark oluyor. Onun için Devlet hükumet önüne geçemedik nasıl oluyorsa. Bunların takip edilmesi lazım.  İyi takip edilmesi lazım. Üretici hiçbir zaman fedakarlıktan kaçmıyor. Girdilerin o kadar yükselmesine rağmen, mesela geçen sene Ocak ayında 125-130 Lira olan gübre çuvalını bugün 700-800 Liraya almasına rağmen üretmeye devam ediyor. Çünkü ülkemizin buna ihtiyacı var. Üretim yapılması lazım. Gıda kesilmemesi lazım. Sen üretmezsen ben üretmezsem arkadaşım üretmezse halkımız nasıl yiyecek karpuzu? Halkımız İran’dan gelecek karpuzumu yiyecek ? Üretmemiz lazım” dedi.

‘KAPALI DEVRE SULAMA SİTEMİ ŞART’

Rasim Metin, “Üreticinin girdi maliyetlerini düşürmemizde en önemli faktör olacak Kapalı Devre Sulama Sistemine bir an önce geçilmesi gerekiyor. Bakanıma da söyledim projesi biten kısmının bir an önce inşaat ihalesinin yapılması konusunda önerim oldu. Bakanım da gerekli çalışmaları yapacaklarını söylediler. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Bir kez daha bakanımızdan rica ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda inşaatına da başlanır. En azından girdi maliyetleri bir nebzede olsa düşer diye umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.