DOLAR 32,3610
EURO 34,9649
ALTIN 2.325,21
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 26°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
26°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 25°C

MASMO’da Yenilikçiler Seçime Hazır

Manavgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda seçim heyecanı başladı. MASMO, 28-29 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan 4. Olağan Genel Kurulda yeni başkanını seçecek. Yenilikçi Grup, yeni başkan adayı Özkan Ay’ı motivasyon kahvaltısında Manavgat basınıyla buluşturdu.

KAYA, “TÜRMOB İLE AYNI DÜŞÜNCEDE DEĞİLİZ”

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) çatı yönetimi ile tabanı arasında uyuşmazlık olduğunu söyleyen Manavgat Yenilikçi SMMM Grubu kurucu üyesi Kerim Kaya, “Biz TÜRMOB’la aynı düşüncede değiliz, çatı yeminli mali müşavir zihniyeti, taban mali müşavir olduğu için zaten anlaşamamamızın en önemli sebebi bu. Bizim problemlerimiz yeminlilerin problemi değil” dedi.

ARA REKLAM ALANI

28-29 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Manavgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MASMO) 4. Olağan Seçimli Genel Kurul’unda, Manavgat Yenilikçi SMMM Grubu olarak seçimlere katılacaklarını söyleyen Kerim Kaya, “Önceki seçimlerde, seçimli genel kurula 1,5 ay kalmasına rağmen bu grup hareketini başlattık ve çok başarılı olduk. Her beş meslektaştan birinin oyunu aldık. Kendimizi başarısız saymıyorum, 5-6 oy daha alsaydık yönetim kuruluna bir kişi çıkartıyorduk. Zaten disiplin kuruluna bir üye çıkardık, bir arkadaşımız orada başarılı bir şekilde temsil etti” diye konuştu.

TÜM ARKADAŞLARIMIZIN ORTAK KARARI OZKAN AY

2019 yılında yapılan seçimde Manavgat Yenilikçi SMMM Grubu adına başkan adayı olan Kerim Kaya, bu yıl yapılacak seçimlerde grup olarak ortak akıl ile Özkan Ay’ın başkan adayı olarak belirlendiğini ifade ederek, “Diğer bütün gruplar yüzlerini yenilediler. Bende 2000 yılında başladığımdan beri temsilcilik, temsilcilik yardımcılığı, Antalya delegasyonu, Ankara delegasyonu olarak yaklaşık 20 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Temsilcilik döneminde disiplinle ilgili işleri genelde ben götürdüm. Lafın kısası yüzümün biraz eskidiğini düşündüm, enerjimin biraz azaldığını hissettim. Özkan arkadaşımızda da bu enerjiyi aşırı şekilde gördüm. Bir şeyler yapmak istiyor, bir şeyler anlatmak istiyor insanlara. Bu bayrağı aha ileriye götürmek istiyor. O nedenle bende grup toplantısında arkadaşlara bu öneriyi sundum. Arkadaşlarımız da sağ olsun kırmadılar. Bu şekilde Özkan Bey’in başkan adaylığı ile yola çıkmaya karar verdik” diye konuştu.

Kerim Kaya – Yenilikçi Grup Kurucu Üyesi

‘YEMİNLİ OLANLAR BİZİ TEMSİL ETMİYOR’

TÜRMOB’un yapısından dolayı 9 kişilik yönetim kurulunun 5’inin yeminli mali müşavirden, 4’ünün ise mali müşavir tarafından oluştuğunun anlatan Kerim Kaya, “Bizim kurum önerilerimiz yukarıya gitmiyor. TÜRMOB bizim sorunlarımızı çözemiyor. Maliye Bakanlığı ile bir kırgınlık var. Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış. TÜRMOB’un başı ile bizim aramızda bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı çözmek adına, buradaki arkadaşlar diğer gruplardan iyi yerlerden aday olabilirlerdi ama ancak çağdaş grubunun veya meslekte birlik grubunun içinde yer almak meslek sorunlarının çözülmesinde bir şey getirmiyor. Biz Manavgat’ta yönetimi değiştirerek, delegasyonu değiştirerek karınca misali yangına su taşımak istiyoruz. Biz TÜRMOB’la aynı düşüncede değiliz. Bütün diğer odalarda da bunlar çoğaldığı zaman Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antep Odaları yani yeni yönetim yeni delegasyonlar çıkardığı zaman bu sorunlar da konuşulacak diye düşünüyorum. Bizim hedefimiz bu, Manavgat’tan domino etkisi yaratacak bir hareket başlatmak” diye konuştu.

‘ARABULUCULUK YAPMAK İSTİYORUZ’

İşveren ve işçiler arasındaki sorunların çözümünde arabuluculuk hizmetini avukatların yaptığını anlatan Kerim Kaya, her iki grubu mali müşavirlerin daha iyi tanıdığını belirterek, mali müşavirlere de arabuluculuk yetkisinin tanınmasını istedi. Kaya, “Biz gayri resmi olarak arabuluculuğu yapıyoruz zaten. İşçilerle, işverenler arasında, zaten oraya gitmemiş arabuluculukların çoğunu biz yapıyoruz zaten. İş kanununa da hakimiz. Bunun avukatlara verilmesi bence anlamsız. Çünkü zaten firmayla biz iç içe olduğumuz için firmanın personelini tanıyoruz, yetkilisini tanıyoruz. Bunların arabuluculuğunu yapmak bizim için daha kolay. Mesela bize bilirkişiliği veriyorlar, bilirkişilik daha zor, daha detaylı bir iş, daha düşük ücretlerle bilirkişiliği veriyorlar ama daha iyi bir kazanç sağlayabileceğimiz arabuluculuğu vermiyorlar. Arabuluculuk tam da mali müşavirin giyebileceği bir gömlek. Belki ricayla çözebileceği birçok sorun olabilir. Avukata gittiğin zaman soğuk oluyor ve genelde işverenlerin aleyhine sonuçlanıyor. Ben bunu da işverenlerin dikkatine sunmak istiyorum. Hem firmayı hem de çalışanları daha iyi tanıdığımız için daha adil bir arabuluculuk yapabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

‘KDV’NİN ALTINDA EZİLİYORUZ’

Mali müşavirlere uygulanan KDV oranının düşürülmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, “Şu anda bizim arşiv tutma zorunluluğumuz var, zaman aşımı zorunluluğumuz var, KDV yüksek, KDV’nin altında eziliyoruz. BA/BS formları anlamını yitirdi. Zaten 2 bin liraya kadar internetten kesiliyor. Ama bizim her bir büromuzun 1 haftasını alıyor. Mükellef bunun farkında bile değil. Bunun verilmemesi değil, yanlış verilmesi bile 2 asgari ücret tutarında ceza. Cezalar mali müşavir arkadaşlara kesiliyor” diye konuştu.

‘BİR GÜNDE SORUNLARI ÇÖZEMEYİZ’

Yeminli mali müşavirlerin, mli müşavirlerin sorununu çözemeyeceğini dile getiren Kaya, yönetimde eşitlik sağlanması yada yeminli ve yeminsiz olarak odanın ikiye ayrılması gerektiğini söyledi. Kaya konuşmasının devamında şunları söyledi, “TÜRMOB’un Maliye Bakanlığı ile iyi bir diyalog kurması ile sorunların çoğu çözülür zaten. Kanunen meclise gitmesine de gerek yok. Maliye Bakanlığının yetkisinde olan birçok problemimiz var. TÜRMOB’un çatısı ile tabanı arasında fark var. Çatı yeminli mali müşavir zihniyeti, taban mali müşavir olduğu için zaten anlaşamamamızın en önemli sebebi bu. Bizim problemlerimiz yeminlilerin problemi değil. Yenilikçi Grubun, yarından itibaren mali müşavirlerin tüm sorunlarını çözecek diye bir durumu söz konusu değil ama artık odalarda bağımsız gruplar çıkıyor. Eskiden ne vardı, kuruluştan bu yana bir grup vardı yeminli zihniyeti ile yönetilen, ona karşı muhalif bir grup çıktı, birisi odaya dargın gibi, diğeri Maliye’ye dargın gibi yani filler tepişiyor çimenler aşağıda eziliyor, mesele bu. Biz hiç kimseye bağlı değiliz. Maliye Bakanlığına da bağlı değiliz, onlara kırgın da değiliz, odamıza dargın değiliz ama her dediklerini kabul ediyor da değiliz”

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.