“Keşfet, Büyüt, Kazan” mottosu ile 20’nci kez dünya tarım profesyonellerini buluşturdu. Tohumdan ürüne dönüşümdeki en yeni teknolojiler, Ar-Ge yatırımları görücüye çıktı. 25 ülkeden 510 firma ürünlerini dünya vitrinine Antalya’dan taşıdı. Dünya tarımının kalbi 4 gün boyunca Türkiye’de Antalya’da attı. Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarı 20’inci Growtech’e Antalya’nın tropikal meyveleri damga vurdu.
Turizm Tarım ve Ticaretin merkezi Antalya’da dev fuarda yerini aldı. Antalya’nın tropikal meyve üretim merkezi Manavgat tarımsal ürünlerini Ziraat odasıyla Dünya vitrinine taşıdı. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin , Dünyanın en büyük örtü altı tarım fuarında Manavgat’ın ürünlerini tanıtmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
20’inci Growtech’te Antalya Ziraat Odaları standı büyük ilgi gördü. Manavgat ve Alanya Ziraat Odaları kentin tarımsal ürünlerini dünya vitrinine birlikte taşıdı. Muzdan zeytinyağına avokadodan ejder meyvesine nardan yer fıstığına portakalına kadar ülke tanıtımında tam bir güç birliği yaptı. İki ilçe arasında üretimdeki rekabet Antalya çatısı altında yerli ve milli bir duruşun simgesi oldu.
Antalya Ziraat odaları devlet destekleri konusunda çağrısını yeniledi. Başkan Nazif Alp son günlerde yükselen girdi maliyetlerinin yüzde ellisinin devlet tarafından karşılanması talebinde bulundu. Alp “Devletimiz bizi desteklediği sürece biz ülkemize ve ülke ekonomisine katkı yapmaya, 90 milyon insanımızı da beslemeye hazırız” dedi.
Manavgat’ın tropikal meyve üretiminde yoluna emin adımlarla devam ettiğini belirten Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin “ Antalya’da örtü altı muz üretiminde 16bin dönümle Manavgat’ımız birinci sırada. Manavgat’ta muz üretiminde aşırı yüklenme oldu. Muz fiyatları geçtiğimiz günlerde 4,80TL ile 5 TL civarında seyrediyordu. Son gelen bilgilere göre 5.50 liraya kadar yükseldiğini duyuyoruz. Yeni yatırım yapan muz üreticisi için bu fiyatlar düşük kalıyor. Üreticinin para kazanabilmesi için fiyatların 6.50 TL’nin altına düşmemesi gerekiyor” dedi.
Manavgat’ta son yıllarda üretimi hızla artan örtü altı muz üretiminin üreticiyi üzmemesi için yeni pazarlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Başkan Metin “ Manavgat Muzunu tüm Türkiye’ye tanıtmak hatta ihraç etmek istiyoruz. Growtech fuarında bir çok farklı ülkeden alım heyetleriyle görüşmeler gerçekleştirdik. Ülkemizin dört bir yanından ziyaretçilerimiz oldu. İnşallah ürünlerimize yeni pazarlar açmayı hep birlikte başarabiliriz. Öte yandan Manavgat Ziraat Odası olarak üreticilerimizi farklı tropikal meyve üretimine de yönlendirmeye çalışıyoruz. Avokado ve Ejder meyvesi başta olmak üzere Mango, Passiflora, Papaya gibi tropikal ürünlerde kentimizde üretilmeye başlandı” ifadelerini kullandı.
.
Türk tarım sektörü profesyonellerinin, uluslararası sektör profesyonelleri ile buluştuğu, yeni iş anlaşmalarının yapıldığı fuar, çeşitli ödül töreni, konferans ve panellere de ev sahipliği yaptı. Dünyanın en büyük örtü altı tarım sektörü 20. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı Growtech 27 Kasımda sona erdi. 21’inci Growtech fuarının önümüzdeki yıl 23-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanıyor.