DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 22°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
22°C
Parçalı Bulutlu
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 27°C
Çar 25°C

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: ‘AFGANLARI HEMEN GÖNDERMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’deki mültecilerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, “Afganları ülkelerine hemen göndermek mümkün değil. Artık mültecileri ülkelerine döndürülmesi için uluslararası toplumdan daha iyi destek görmeye başladık” dedi.

A+
A-

Mevlüt Çavuşoğlu, “ Türkiye’ye geçen gün Filippo Grandy de geldi. Artık mültecileri güvenli bir şekilde ülkelerine gönderilmesi, döndürülmesi için uluslararası toplumdan daha iyi bir destek görmeye başladık. Yani bu işin ciddiyetini biraz anladılar. Başta Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği olmak üzere” dedi.

ARA REKLAM ALANI

‘KOMŞU ÜLKELER OLARAK İNSİYATİF BAŞLATTIK’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu en çok Suriyeliye ev sahipliği yapan komşu ülkeler olarak insiyatif başlattıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, “Suriye başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var bir de komşu ülkeler olarak biz bir insiyatif başlattık. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak olarak en çok Suriyeliye ev sahipliği yapan komşu ülkeler olarak. Lübnan’da mesela durum çok kötü. Tabi bunları zorla böyle iterek değil de sahada onlara yani Suriye içinde bizim harekat bölgelerimizde olduğu gibi İdlib’te olduğu gibi dönen insanlara bir şeyler sağlayalım okul, eğitim, sağlık istihdam yaratıcı projelerin hayata geçirilmesi gibi. Avrupa bugüne kadar Suriye’nin yeniden inşasına karşıyız diyorlardı. Doğru, savaş devam ederken ülkenin ya da yerin yeniden inşası gerçekçi değil. Rejim ile ilgili hepimizin tutumu belli ama sahada temel ihtiyaçları karşılamak yeniden inşa etmekte değil.

‘AFGANLARI HEMEN GÖNDERMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Afganistan’da mevcut durum nedeniyle muhatap olmadığını belirten Çavuşoğlu Afganları ülkelerine hemen göndermenin mümkün olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Aynı şey Afganistan içinde geçerli ama şuan da Afganistan’da ki durum sebebiyle insanları hemen göndermek doğru da değil. Mümkünde değil. Muhatap ta yok zaten. Biz daha önce Türkiye olarak uçaklarla Afganları Afganistan’a gönderiyorduk. Bir önceki hükumet döneminde. Pakistan’a da aynı şekilde gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TOPLUMDA RAHATSIZLIKTA VAR’

Mültecilerle ilgili Türkiye’de toplumsal bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Bakan Çavuşoğlu, İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumların çalıştığını kaydetti. Çavuşoğlu, “Sonuçta evet bu bir sorun. Tüm dünya da sorun. Covid’le beraber bu sorun daha da artmaya başladı. Değişik ülkelerdeki gelişmeler ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle de hareketlilik görüyoruz. Bu küresel bir sorunsa uluslararası toplum olarak hep birlikte sorunu çözmek için çalışmalıyız. Türkiye’de de bu işin bir sorun olduğunu yani görüyoruz. Toplumda bir rahatsızlıkta var. Ama bu işe sadece güvenlik açısından bakmakta doğru değil. Irkçı ve faşizan bir yaklaşımla bakmak son derece yanlıştır. Diğer taraftan toplumsal bir sorumluluksa da bunu hep birlikte yani sakin bir şekilde değerlendirip yeni politikalarda üreterek buna bir çare bulmak için İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere bütün ilgili kurumlarımız çalışıyor. Bu anlamda da gerekli altyapı çalışmaları da sürüyor” dedi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.