DOLAR 34,5153
EURO 36,4787
ALTIN 2.955,41
BIST 9.113,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 20°C
Yağmurlu
Antalya
20°C
Yağmurlu
Cum 21°C
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C

SİDE’DE ANITSAL ÇEŞME DE RESTORASYON HIZLA İLERLİYOR!

Side Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri olan Anıtsal Çeşme’nin restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen bu önemli çalışma, Side’nin tarihi mirasını gelecek nesillere taşımayı amaçlıyor.

ARA REKLAM ALANI

Prof. Dr. Feriştah Alanyalı’nın değerlendirmelerine göre, çeşmenin seçildiği yerin tesadüf olmadığı, kentin ihtişamını yansıtan bir giriş kapısı olarak inşa edildiği düşünülüyor. Alanyalı, “Bu alan, kente gelen araştırmacıların her daim ilgisini çekmiş bir yapı. Ancak kazısı 1954-1955 yıllarında gerçekleştirilmiş. İlk belgeleme ve restorasyon çalışmaları ise 2004-2014 yılları arasında yapılmış ve ara verilmişti. 2023 yılında Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un büyük desteğiyle çalışmalar yeniden başlatıldı.” diyerek sürecin önemine vurgu yapıyor.

Çeşme’nin kuzey ve güney cephelerindeki rizalit adı verilen yapılar üzerindeki çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Şu anda çeşmenin ilk iki katı üzerinde yoğunlaşılan restorasyon çalışmalarında, 2025 yılında üçüncü katın durumu değerlendirilecek. Alanyalı, “Üçüncü katın varlığına işaret eden arkeolojik bulgularımız var. Ancak üçüncü katın ayağa kaldırılıp kaldırılmayacağı, mevcut yapı elemanlarının durumuna göre belirlenecek.” şeklinde konuşuyor.

Ziyaretçilerin en çok merak ettiği konulardan biri de çeşmeden su akıp akmayacağı. Bu konuda Prof. Dr. Alanyalı, “Su getiren kanalların yıkılmış durumda olması nedeniyle şu an için zor görünse de, en azından ziyaretçilere suyun akışını göstermek için çalışmalar yapılabileceğini düşünüyoruz.” diyor.

“Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Side’deki tüm anıtsal yapıların bütüncül bir yaklaşımla restore edilmesi hedefleniyor. Alanyalı, bu projenin Side’de başlatılmış olmasının ve ülke genelinde yaygınlaşmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Side Anıtsal Çeşme’nin restorasyonu, sadece tarihi bir yapıyı onarmakla kalmıyor, aynı zamanda Side’nin turizmine de önemli katkılar sağlayacak. Prof. Dr. Feriştah Alanyalı’nın da belirttiği gibi, bu proje sayesinde Side’nin tarihi mirası gelecek nesillere aktarılmış olacak.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.