70 yıldır tahtta olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybettiğini bildirmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere siyasetçiler ve eski başkanlar Kraliyet Ailesine ve İngiliz halkına başsağlığı mesajlarını iletti.
Başkan Joe Biden ve eşi First Lady Jill Biden tarafından yayınlanan mesajda Kraliçe’nin yalnızca bir hükümdar değil bir dönemin sembolü olduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter’dan paylaştığı mesajında ‘‘Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükümetine en içten taziyelerimi sunuyorum” dedi.
l
Ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medyadan yayınladığı mesajında, ”Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Yaşamının son gününe kadar çalışan, nice tarih olayına ve dünyadaki değişimlere tanık olan değerli devlet insanını saygıyla anıyor, Kraliyet Ailesi ile Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.
Katolik dünyasının lideri Papa Francis de Kraliçe’nin ailesi ve tahtın varisi Kral Charles’a başsağlığı dileklerini iletti.
Papa, Kral Charles’a gönderdiği telgrafta ”Merhum Kraliçe’nin ebedi istirahati için dua edenlere, ülkesine ve İngiliz Milletler Topluluğu’na hizmete adanmış hayatını ananlara gönülden katılıyorum” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ”İngiltere’nin en uzun yaşamış ve en uzun tahtta kalmış devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth zarafeti, onuru ve kararlılığıyla Afrika ve Asya’nın dekolonizasyonu ve Milletler Topluluğu’nun değişimi dahil onlarca yıl süren değişim içinde varlığıyla güven kaynağı olmuştu” diye konuştu.
Kraliçe II. Elizabeth’in BM’nin dostu olduğunu ve New York’taki merkezini 50 yıldan uzun bir arayla iki kez ziyaret ettiğini belirten Guterres, Kraliçe’nin yardım, çevre ve iklim konularına bağlılığını hatırlattı. Guterres ”Dünya onun liderliğini ve özverisini uzun süre hatırlayacak” dedi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ‘‘Hep hayatımızdaydı ve Kanadalılar’a hizmeti sonsuza dek tarihimizin önemli bir parçası olarak kalacak” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ”Dünyanın en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve dünya çapında en saygın kişiliklerden biriydi. Kraliyet ailesine ve İngiliz halkına en içten taziyelerimi sunuyorum” dedi.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise, ”Hizmeti ve bağlılığıyla modern bir dünyada kalıcı değerlerin önemini bizlere göstermekten asla geri kalmadı” mesajını paylaştı.
İrlanda Başbakanı Micheal Martin, ”2011’de İrlanda’ya yaptığı resmi ziyaret, en yakın komşumuzla ilişkilerin normalleştirilmesinde çok önemli bir adım oldu. Bu ziyaret, büyük ölçüde Kraliçe’nin birçok zarif jesti ve sıcak sözleri sayesinde büyük bir başarıydı” dedi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ”O milyonlar için bir ilham ve rol modeldi. 2. Dünya Savaşı’nın dehşetinin ardından Almanya-İngiltere barışının sağlanmasına bağlılığı unutulmayacak. O mizah anlayışıyla da çok özlenecek” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ”Onu ülkesinin ve yüzyılımızın üzerinde kalıcı etki bırakan Fransa’nın bir dostu ve iyi niyetli bir kraliçe olarak anıyorum” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise ”Ukrayna halkı adına Kraliyet ailesine, tüm Birleşik Krallığa ve Milletler Topluluğu’na bu telafisi mümkün olmayan kaybın ardından samimi başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” mesajını paylaştı.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kraliçe Elizabeth’in ”yerine konulamaz kaybından” dolayı İngiltere’ye başsağlığı dileklerini iletti.
Putin, İngiltere’nin yeni kralı olan Charles’a gönderdiği mesajında, Kraliçe’nin halkının haklı sevgi ve saygısının yanı sıra dünya sahnesinde de nüfuz kazandığını belirtti.
Putin, “Bu zor, onarılamaz kayıp karşısında size cesaret ve dayanma gücü diliyorum. Kraliyet ailesinin üyelerine ve tüm İngiltere halkına içten başsağlığı ve desteğimi iletmenizi rica ediyorum” ifadelerini kullandı.