Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerilimler nedeniyle Doğu Avrupa destinasyonundaki turizm toparlanması sonuç olarak zarar görecek.
Ukrayna’da devam eden durum, özellikle pandemiden önce Ukrayna’da önemli ölçüde gelişen turizm sektörüne zarar veriyor. Ayrıca, 2020’de son derece zorlu bir yılın ardından bazı cesaret verici toparlanma işaretleri gösteriyordu. Bununla birlikte, gerilimler varış noktasına hizmet veren birçok havayolunu yüksek alarma geçirdi, Air France ve Lufthansa, turistlerin seyahat edememesi nedeniyle Kiev ve Odessa’ya olan güzergahları tamamen durdurdu. Bu destinasyonların içinde veya dışında. Daha fazla havayolu rota çekmeye devam ederse, bu Ukrayna’yı ve Avrupa’daki turizm endüstrisini olumsuz etkileyecek.
GlobalData‘nın Turizm Talepleri ve Akışları Veritabanına göre, 2014 ve 2019 arasında Ukrayna, gelen turizmde güçlü bir büyüme yaşadı ve gelişler 2019’da yaklaşık 2,5 milyon ile zirveye ulaştı ve ardından 2020’de pandemi nedeniyle %71 düştü. On iki ay sonra, projeksiyonlar 2021’de olumlu bir yükseliş gösterdi ve gelen seyahatin yaklaşık 1,2 milyona ulaşması bekleniyor. Ne yazık ki, bu yıl bildirilen devam eden siyasi istikrarsızlık, gelen turizm ziyaretlerinin azalmasına neden olacak ve bu da toparlanma için uçuşan bir turizm sektörü üzerinde ciddi bir zincirleme etkiye sahip olacak.
Ne yazık ki, zarar görecek olan sadece Ukrayna’nın gelen seyahatleri olmayacak. GlobalData’ya göre, Ukrayna, daha önce Avrupa’nın en hızlı büyüyen kaynak pazarlarından biriydi ve 2009 ile 2019 yılları arasında sürekli artan dış turizm ile, bu dönemde seyahatler neredeyse iki katına çıkarak 4,7 milyondan 9,2 milyona çıktı. Polonya ve Türkiye gibi destinasyonlar zarar görebilir ve Ukrayna artık bu destinasyonlar için önemli bir kaynak pazardır. Ayrıca, bu destinasyonlar turizm sektöründe potansiyel olarak çalkantılı bir yılla mücadele ederken, Romanya ve Bulgaristan gibi gelişmekte olan pazarlar da sıkıntıyı hissedecek.
Jeopolitik sorunlar, son yıllarda diğer birçok ülkede görüldüğü gibi, tipik olarak turizmde önemli bir düşüşe neden olur. Belki de en dikkat çekici örnek, 2016’da Türkiye’de yaşanan darbe girişimi oldu. Sonuç olarak, GlobalData’ya göre, gelen ve giden turizm sırasıyla %28 ve %13 düştü. Bununla birlikte, turizm endüstrisi zaman zaman hızlı bir şekilde toparlanabilmektedir. Medya, Türkiye’nin turizm sektörünün bu olaydan sağ çıkıp çıkamayacağına dair sorular yöneltti. Bununla birlikte, sadece iki yıl içinde ülke, 2015’te gelen ve giden turizm seviyelerini çoktan aşmış, 2017’de 9,4 milyon Türk yolcunun yola çıktığına ve 2018’de 38 milyondan fazla uluslararası varışa ev sahipliği yaptığına tanık olmuştur. Tabii ki, Ukrayna’daki durum için bu, hepsi bölgenin önümüzdeki birkaç yıldaki istikrarına bağlı,